8 myter om kontaktlinser

Vad är egentligen sant och falskt när det gäller kontaktlinser? På Synoptik har vi svaren.

 

Det finns många påståenden om kontaktlinser, en del är riktiga andra helt felaktiga. Vi reder ut begreppen och ger dig de rätta svaren.

 

Myt 1 – Kontaktlinser kan fastna bakom ögat
Falskt: 
Det är fysiskt omöjligt för kontaktlinsen att glida in bakom ögat. Ögat och ögonlocket är förbundet med en tunn hinna som förhindrar det.

 

Myt 2 – Kontaktlinser kan fastna på ögat
Falskt: I de allra flesta fall är det enkelt att ta bort linserna genom att följa optikerns anvisningar. Om ögonen är väldigt torra, eller om man sovit en stund med linserna kvar, kan det kännas som om de har sugit sig fast. Blinka då kraftigt flera gånger så kommer tårproduktionen igång, eller droppa ögondroppar för torra ögon i ögonen.

 

Myt 3 – Kontaktlinser är svåra att rengöra
Falskt: 
Idag använder många endagslinser (engångslinser) som byts ut efter användning, och som därför inte behöver rengöras. För linser som används under längre finns tid en särskild vätska för rengöring, desinficering och förvaring. Att sköta om sina linser är en daglig rutin, lika enkel som att borsta tänderna.

Myt 4 – Kontaktlinser får inte användas av barn under 14 år
Falskt: Många börjar använda kontaktlinser först i 14-årsåldern, men det går bra att börja tidigare. Det avgörande är att barnet är moget att hantera kontaktlinserna och kan hålla en god handhygien.

 

Myt 5 – Kontaktlinser bör inte användas av personer över 40 år
Falskt:
Kontaktlinser kan användas i alla åldrar. Många över 40 år börjar se sämre på nära håll, vilket kan vara ett problem särskilt vid läsning. Då är progressiva kontaktlinser (kontaktlinser med flera styrkor) en bra lösning. Ögonen kan också bli torrare med åren, men då kan man välja kontaktlinser i nya, fuktbevarande material som ger en väldigt bra komfort.

 

Myt 6 – Kontaktlinser ger ofta ögoninfektioner
Både Sant och falskt: 
Hälsoproblem relaterade till kontaktlinser kan förekomma, men de beror som regel på brister i rengöring, hantering eller användning. I sällsynta fall kan man behöva byta till en annan sorts linser, exempelvis av mer fuktbevarande slag. Följer man optikerns råd om hur kontaktlinserna ska användas och hanteras, minskar risken för infektioner betydligt.

 

Myt 7 – Kontaktlinser kan inte användas vid brytningsfel eller höga styrkor
Falskt: 
Idag finns kontaktlinser för i stort sett alla slags synfel. Ibland kan det behövas så hög styrka att det inte är möjligt att använda engångslinser, men då kan man välja andra alternativ.




Om du har frågor om kontaktlinser är du alltid välkommen in till din närmaste Synoptik-butik. 

Hitta din närmaste butik eller läs våra skötselråd för kontaktlinser.