En inflammation i ögat uppstår efter att ögat blivit infekterat. En infektion uppstår i sin tur av att ögat kommer i kontakt med exempelvis bakterier och virus. Inflammation i ögat kan ta sig i uttryck på olika sätt och kan sätta sig på olika delar av ögat så som ögonlocksinflammation (blefarit) och ytlig inflammation (episklerit). Varje besvär har sina egna specifika symptom, orsaker och behandlingar som spänner från mild och lättbehandlad inflammation till de som kan orsaka permanenta ögonskador. Om du upplever någon form av inflammation, smärta eller obehag i eller kring dina ögon är det viktigt att kontakta en optiker.
Symptom på ögoninflammation hos vuxna
En ögoninflammation kan yttra sig på många olika sätt, men röda och svullna ögon som klibbar ihop om nätterna och kliar om dagarna är vanliga symptom. Ögoninflammation kan smitta och därför är det viktigt att hålla god hygien. En inflammation eller infektion i ögat kan hålla i sig från några dagar upp till ett par veckor beroende på om det handlar om bakterier, virus eller allergi. Hur länge en ögoninflammation smittar beror på vilken typ av inflammation du har.
Ögoninflammation hos barn
Barn får enkelt ögoninflammationer, många gånger i samband med förkylning. Ögat ser vanligtvis svullet ut och barnet kan uppleva en skavande känsla. Var brukar rinna från ögat och leda till att det klibbar ihop, speciellt på morgonen. Virus eller bakterier är det som vanligtvis infekterar ögat hos barn och inflammationen är ögats sätt att försvara sig mot infektionen.
Spädbarn har ofta gulaktigt sekret i ögonen då deras tårkanaler är trängre än hos större barn och vuxna. När det handlar om en faktisk ögoninflammation hos spädbarn med mycket var bör du dock ta kontakt med vården. Barn med ögoninflammation bör inte vara på förskolan eftersom det är mycket smittsamt, samt att ögat måste tvättas flera gånger per dag.
Om ditt barn får ögoninflammation bör du göra följande:
- Tvätta bort varet med papper eller bomull fuktad med ljummet vatten
- Tvätta från den yttre till inre ögonvrån
- Lägg en blöt bomullstuss på ögat för att lösa upp intorkat var
Behandling av ögoninflammation
En ögoninflammation orsakad av virus läker oftast ut av sig själv efter fem till tio dagar. Även en bakteriell ögoninflammation försvinner inom en till två veckor. Därför är det många gånger inte aktuellt med behandling. Dock kan en del bakteriella ögoninflammationer behandlas med antibiotika. Om ditt barn inte blir av med ögoninflammationen inom fem dagar eller om den är mycket kraftig bör du kontakta vårdcentralen.
Det finns vissa saker du bör undvika att använda vid ögoninflammation, linser och smink är två av dessa saker. Det är viktigt att dina ögon får vila för att undvika återkommande inflammation. När det kommer till behandlingen finns det receptfri salva mot ögoninflammation som du kan köpa på Apoteket. Den både lindrar och gör att inflammationen läker ut snabbare. Det finns även receptfria ögondroppar som kan hjälpa vid besvären.
Olika typer av ögoninflammation
Det finns flera olika typer av ögoninflammation. Många är lindriga och kräver ingen särskild behandling - men vissa är allvarliga och kan leda till synnedsättning och andra komplikationer om de inte behandlas. En typ av ögoninflammation är konjunktivit, eller bindhinneinflammation. Det orsakas av en bakteriell infektion eller virusinfektion och kan även utlösas av allergier.
Bakteriell konjunktivit uppstår när skadliga bakterier kommer in i ögat. I de flesta fallen orsakar bakteriell konjunktivit ömhet, rodnad och klibbig vätska från ögat. Denna typ av konjunktivit är mycket smittsam och kan spridas genom kontakt eller genom att dela handdukar, smink och andra föremål.
Viral konjunktivit orsakas av ett virus som liknar det som orsakar förkylning. Om du har viral konjunktivit kan du uppleva rodnad, en brännande känsla eller att det rinner från ögat. Det är också den vanligaste typen av tillståndet och är mycket smittsamt.
Allergisk konjunktivit orsakas av en allergisk reaktion mot rök, pollen, mjäll från husdjur eller andra miljöfaktorer. Liksom de bakteriella och virala typerna kan allergisk konjunktivit orsaka rodnad, klåda och svullnad. Men till skillnad från de andra två typerna är allergisk konjunktivit inte smittsamt.
Bakteriell och viral konjunktivit är mycket smittsam, så det är viktigt att så långt det är möjligt förhindra att infektionen sprider sig. Det finns också flera saker du kan göra för att förhindra att ögoninfektioner över huvud taget uppstår.
Tänk på följande tips:
● Dela inte kosmetiska produkter eller sminkborstar.
● Undvik att använda ögonmakeup när du har en infektion. Byt ut din ögonmakeup och sminkborstar efter att infektionen har avtagit.
● Kasta bort smink när det har gått ut.
● Tvätta händerna ofta.
● Använd rena handdukar varje gång du behöver torka händerna eller ansiktet.
● Dela inte handdukar.
● Hantera dina kontaktlinser korrekt med rena händer. Byt ut linsfodralet varje månad om du har månadslinser och använd dina linser enligt din optikers beskrivning.
Var noga med att bära dina glasögon i stället för kontaktlinser tills din infektion har läkt. Och tveka aldrig att boka en synundersökning om du tror att du har en infektion eller upplever andra problem med ögonen eller synen.
Nedan ser du fler exempel på olika ögoninflammationer.