Vad är ett brustet blodkärl i ögat?
Subkonjunktival blödning är den medicinska termen för ett brustet blodkärl i ögats yttre skikt.
Bindhinnan är den genomskinliga insidan av ögonlocket och täcker större delen av ögats yta. Det finns många mycket små blodkärl i bindhinnan som tillför syre och näringsämnen till ögat. Dessa blodkärl är ömtåliga och kan lätt gå sönder.
Sclera är det vita i ögat. Den ligger direkt under bindhinnan. När ett blodkärl går sönder kan blod läcka under bindhinnan. Detta orsakar en klarröd fläck på scleran. En subkonjunktival blödning kan vara liten eller täcka hela scleran. Oftast uppstår ett brustet blodkärl i ett öga.
Även om en blodfläck i ögat kan se skrämmande ut är den oftast smärtfri. Den påverkar inte synen och kräver ingen behandling.
Det är viktigt att notera att en subkonjunktival blödning resulterar i blod på ögats yta. Det är inte en blödning i ögat. Blod i ögat kallas hyphema. Detta är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar behandling av en ögonläkare.
Orsaker till brustna blodkärl i ögonen
Brustna blodkärl i ögonen, eller subkonjunktivala blödningar, är mycket vanliga. Oftast finns det ingen specifik orsak till att ett blodkärl i ögat brister. Möjliga orsaker är t.ex:
- Ansträngande aktiviteter som att bära tunga shoppingkassar eller lyfta tunga saker, vilket kan leda till att blodtrycket plötsligt höjs
- Ansträngning vid nysning, hosta, kräkning eller toalettbesök
- För kraftigt gnuggande i ögonen
- Skada på huvudet eller i ögat
- Kontaktlinser
- Blodförtunnande medel som warfarin eller icke-steroida anti-inflammatoriska läkemedel (NSAIDS), som t.ex. ibuprofen och aspirin
- Cancerläkemedlet interferon
- Genomgången ögonkirurgi, inklusive LASIK och kataraktkirurgi
- Härdning av artärerna
- En tumör på bindhinnan
- Hårt krystande vid barnafödande
Riskfaktorer för att få brustet blodkärl i ögat
Även om orsaken till ett brustet blodkärl i ögat ofta inte är känd, finns det vissa faktorer som gör att du löper större risk att drabbas:
- Ålder - personer mellan 60 och 80 år löper störst risk att drabbas av kapillärbrott i ögat
- Ögonskador, inklusive skador som orsakas av att bära kontaktlinser
- Högt blodtryck
- Diabetes och andra sjukdomar som påverkar kärlsystemet, t.ex. blodproppar och kranskärlssjukdom
- Onormal blödning från sjukdomar som leukemi eller tillstånd som blodkoagulationsrubbningar
- Långvarig användning av topikala steroider för att behandla tillstånd som inflammation, inklusive ögoninflammation
Symtom på brustet blodkärl i ögat
I de flesta fallen ger ett brustet blodkärl i ögat inga symtom. Den uppträder plötsligt som en röd fläck eller prick på ögonvitan. Den är smärtfri och påverkar inte synen. Om du överhuvudtaget känner att ett blodkärl har brustit kan du uppleva ett milt obehag, som en kliande känsla på framsidan av ögat.
Hur behandlas ett brustet blodkärl?
En subkonjunktival blödning behöver vanligtvis inte behandlas. Om du har ögonirritation på grund av ett brustet blodkärl i ögat kan du använda ögondroppar för att lindra besvären.
De flesta brustna kapillärer i ögat läker av sig själva inom en till två veckor. Det kan ta längre tid för ett större brustet blodkärl i ögat att försvinna. När det läker kommer fläckens röda färg att blekna och den kommer att se gulare ut, på samma sätt som ett blåmärke på kroppen bleknar från blått och lila till grönt och gult.
Så förebygger du brustna blodkärl i ögonen
Även om den exakta orsaken till ett brustet blodkärl i ögat inte alltid är känd, finns det några saker du kan göra för att undvika att det uppstår:
- Gnugga dig inte i ögonen. Om dina ögon kliar eller är irriterade bör du uppsöka en ögonläkare för att ta reda på orsaken och få eventuella behandlingar.
- Behandla dina allergier. Hosta och nysningar orsakade av allergier kan resultera i en subkonjunktival blödning.
- Se till att du använder dina kontaktlinser korrekt och ansvarsfullt. Det är viktigt att rengöra och desinficera kontaktlinserna enligt anvisningarna. Använd inte dina linser längre än vad som anges.
- Håll dig frisk. Du kan undvika att bli sjuk genom att motionera, äta en hälsosam kost och få tillräckligt med vila.
- Kontrollera blodsjukdomar och/eller hälsoproblem. Dessa inkluderar tillstånd som diabetes och högt blodtryck.
- Undvik skador på ögonen. Undvik skador genom att bära skyddsglasögon och skyddande sportglasögon vid behov.
När bör man uppsöka en ögonläkare
Även om de flesta brustna blodkärl i ögat läker av sig självt finns det tillfällen då du kan behöva uppsöka din ögonläkare:
- Om ditt öga gör ont. Smärtan kan vara ett tecken på andra, allvarligare ögon- eller hälsotillstånd.
- Om du ofta har brustna blodkärl i ögonen. Blodproppssjukdomar, inklusive hemofili eller von Willebrands sjukdom, kan öka risken för att få en subkonjunktival blödning. Din läkare kan föreslå att du genomgår tester för att försöka fastställa en bakomliggande orsak.
- Om ditt blodiga öga inte blir bättre av sig själv. Boka tid hos din ögonläkare om blodfläcken inte försvinner helt eller har blivit mycket mindre efter två veckor.
Om du har några funderingar kring ett blodigt öga eller andra problem med ögonhälsa eller syn, bör du boka en tid hos din ögonläkare.